25.2.09

Iværksættere kan stadigvæk i 2009!



Denne artikel viser hvordan seniorer kan lægge sit fokus om og benytter andre kompetencer som de aldrig har fået lejlighed til før.


Artikel af KNUD TEDDY RASMUSSEN
Omkring årsskiftet 2006-07 besluttede Thomas Vorre at etablere sin egen virksomhed, Array Diagnostics.

I sidste uge ansatte han sin syttende, højt specialiserede medarbejder.
Omsætningen ligger nu omkring de 20 mio. kr.
Og så snart Thomas Vorre har fundet de rette personer til en professionel bestyrelse, skal det personligt ejede firma omdannes til et aktieselskab - foreløbig med ham selv som eneejer.
Lægger man dertil, at drømmen i 2009 er at nå videre ud i verden end blot Danmark og Sverige, så medarbejdertallet mere end fordobles til ca. 50 - så må man konstatere, at ideen ser ud til at bære.

At den så i begyndelsen var lidt svær at sælge til bankerne, er en helt anden sag, som Vorre i dag kan more sig lidt over.

»Jeg var først omkring Nordea. Men de stillede ret store krav,« siger han. Derefter gik turen til Jyske Bank. Og her sad ifølge Thomas Vorre en medarbejder, der var vant til at arbejde med håndværkere.

»Og han sagde til mig: Jeg synes, at du skulle finde dig et arbejde. Så kan du jo lave det her i din fritid.«

»Det her er måske også en lidt vanskelig størrelse at få styr på for udenforstående. I korthed lyder historien sådan: Med en uddannelse som molekylærbiolog i bagagen havde Thomas Vorre gennem ca. 10 år godt betalte job i forskellige CRO-virksomheder.

Dårlig kemi

CRO står for Contract Research Organisation og er en type firma, der hjælper biotek- og medicinalvirksomheder med at gennemføre de omfattende, flerfasede test, som er nødvendige, før et nyt lægemiddel kan godkendes.

I sin sidste ansættelse indså Thomas Vorre, at kemien ikke fungerede mellem ham og en ny chef i virksomheden.

Men også, at flere af de internationale CRO'er bruger deres højt specialiserede medarbejdere uhensigtsmæssigt.

Eksempelvis havde de dem så at sige siddende derhjemme, hvorfra de på papiret kunne arbejde for flere kunder ad gangen. Og det er ikke nødvendigvis til fordel for en kunde i medicinalbranchen, hvor tiden spiller en kolossalt vigtig rolle.

Typisk har en medicinalvirksomhed kun et patent i et vist antal år.

»Og kan man spare et halvt eller et helt år, kan det betyde en forskel i indtjeningen på måske en halv eller en hel mia. kr.,« pointerer Thomas Vorre.

Hans forretning består i dag af højt specialiserede medarbejdere, som er fastansat hos ham. I kortere eller længere tid bliver de så »lejet ud« til f.eks. medicinalfirmaer og indgår i praksis som medarbejdere her. Og den model har der altså vist sig at være et behov for.

Ansættelsen af de nødvendige specialister er en kostbar affære.

»Det koster hver gang ca. 200.000 kr., før man kan begynde at tjene penge,« siger Thomas Vorre.

Især i begyndelsen var det da også temmelig tungt. Men efter turene til Nordea og Jyske Bank var han en tur omkring Væksthus Sjælland, som »parrede« ham med en erfaren direktør.

Stillede selv sikkerhed

»Han anbefalede mig at kontakte en erhvervsadvokat, som var kendt i Roskilde Bank. Og her lånte de mig 500.000 kr.,« siger Thomas Vorre, som var i den heldige situation at have et par ejendomme, der kunne stilles som sikkerhed.

Da Roskilde Bank gik ned, besøgte Vorre atter Væksthus Sjælland, hvor man hjalp ham med at lave et likviditetsbudget. Og med beviset på, at han nu kunne tjene penge på sin forretning, behøvede han »kun« at sætte en af sine ejendomme som ekstra sikkerhed for en kassekredit på 1,7 mio. kr.

Og den kan - kombineret med indtjeningen i Array Diagnostics - fortsat finansiere væksten i virksomheden, hvis ambition nu er at komme ud i flere lande end Danmark og Sverige.

Hvordan det skal foregå i praksis, er endnu ikke afklaret. Men trods finanskrisen er der stadig mange opgaver og penge i medicinalbranchen. Som Thomas Vorre siger:

»Folk holder jo ikke op med at tage medicin.«

knud.rasmussen@borsen.dk for BØRSEN

1 kommentar:

Anonym sagde ...

En rigtig god fortælling, som inspirerede mig til at gå i gang med min idé. Tak for det. Vi mødes på Børsens event den 14. maj 2009 ved den højre bar i pausen.
Særlig hilsen
PAS.